Amazin' Ramadan Special - Celebrate heriatge flavours with a modern & healthy twist!

Thursday, 27 September 2012

F.A.R.H.A.N.A.



Assalammualaikum :)
Semoga kalian sihat-sihat belaka. Amin. Walau macam mana pun cuaca di sini hujan sahaja. Thailand dah banjir. Semoga dijauhkan bencana alam di negeri ini. Amin. Mudah-mudahan.


Cantik tak model terbaru aku? |hahahaha| Baru di import dari Siam :p Okey la. Nak tahu tak dia siapa? Anyway, dialah peneman aku ketika zaman form6 dulu. Tapi form6 aku tak lama pun. Aku dapat panggilan dari Inspen. So dengan berat hati terpaksalah aku meninggalkan dunia form6 buat selama-lamanya :')


First aku perkenalkan dia dulu okey. Nama dia Nur Farhana. Sekarang menuntut di UTHM dalam Bachelor of Real Estate Management. Bakal Prop Man aka Property Manager. Amin. Tak sangka dia pilih kos yang lebih kurang macam aku tau. Aku macam terharu jugak. Aku ingat dia tak pernah ambik tahu aku belajar kos apa di Inspen. Terima Kasih kawan kerana still ambil berat tentang diri ini <3


Semalam dia call aku, aku pun macam teragak-agak nak angkat. Yelah nombor aku tak kenal. Berapa minit lepas tue aku angkat. Pehh, dia cakap lograt Kedah. Terkejut aku  =.=" Setahu aku, aku tak ada kawan kat sini melainkan Intan dan Ira tak pun mek Baling tue. . Sarah. Itu je la. Mustahil diorang nak call aku pepagi.
Dia tanya aku, aku kenal dia tak? Sumpah! aku tak kenal. |huhuhu| FARHANA la!!! Aku ketawa. Miss you so much!!


Time syok-syok berborak, masa ni la hanfon aku nak habis beteri. Huhhh!! So terpaksalah charge then call Fana balik. Lama jugak sambung berborak. Best. Best. Best. Dia cerita tentang kehidupan dia di UTHM. Bestnya. Pasni nak ada degree dah. Tahniah Fana :D Dia cerita tentang permohonan UPU hari tue, dia cakap dia banyak mohon pendidikan tetapi bukan rezeki dia bukan di bidang itu. Nak buat macam mana kan?


Tetapi, seronok je bila dengar suara dia. Perangai dari dulu hingga sekarang tak pernah berubah. Manja je lebih. Maybe adik bongsu kepada abang dan kakak-kakaknya. Cer cakap dia cantik. Dia cun. Dia comel. Hurmm,, kembang semangkuk. Sebab tue aku malas nak puji dia depan-depan tapi aku akui dia memang cantik. Hati pun baik. Dia ni jenis tak kedekut.Seriously. Zaman form6 dengan dia memang the best la. Kawan paling rapat dalam kelas, dia la. Exam ke. Ujian ke kita orang mesti berlawan siapa dapat markah paling tinggi. 


Apa-apa pun, semoga berjaya Farhana. Belajar rajin-rajin. Jangan memain je :p Aku akan sentiasa mengingati kau walaupun kita semakin jauh. Dia adalah salah satu kawan terbaik di dunia ni. Syukur. Terima kasih Allah kerana mengurniakan kasih sayang dan persahabatan ini. Semoga ia akan tersimpul mati. Amin.

To Nabilah Nordin.. Aku juga merinduimu :)

Assalammualaikum. Jaga diri okey? (^.-) Jaga akhlak okey? (^.-) Banyakan ingat Allah. InsyaAllah, kehidupan akan sentiasa dirahmati dan diredhaiNya (^_______^)

Sunday, 23 September 2012

When I with My Family.





Assalammualaikum.

 
Okey, kita sambung balik cerita yang tak jadi cerita semalam. |huhuhu| Bukan apa, apa yang aku nak ceritakan ni bukan selalu di lalui hanya sebulan sekali sahaja. Aktiviti ni la yang aku selalu tunggu-tunggu tau. Bukan aku sorang je tapi termasuklah adik-adik aku. Nak tahu tak apa aktiviti yang paling teruja tue? (^.-)


SHOPPING


|hahahhaa| Seronok giler. Suka-suka hati la nak ambil apa pun. Abah bawak pergi belanja barang-barang dapur malam jumaat hari tue. Macam biasa, Tesco je la tempat membeli belah itu.Selain barang-barang keperluan harian yang melambak dalam troli, makanan la 50% majoriti dalam troli tue. |hohoho|


Time kat kaunter pembayaran, barang-barang di scan.. Dan abah masih setia menunggu staff yang tengah scan barang-barang memaklumkan jumlah kesemua bayaran, of course la abah yang bayar semua tue. Abah kan tauke besar.|Heee| Time staff tue scan barang-barang, abah tengok je barang-barang yang kita orang pakai capai je." Amboi, nuget ayam ambik, bebola ketam ambik, kentang ambik, roti canai segera ambik." abah mula membebel. Eh, membebel ke? aku rasa tak. |huhuhu| Aku jawabla " tak apa abah, semua tue murah je." Abah balas, " Murah bukan duit?" |hehehe| Aku tersengih. Nanti abah dah pencen, tak ada la nak mewah macam ni. Okey, dah settle scan semua barang, staff tue bagitahu la berapa semua yang patut dibayar. Semuanya RM437.65. Mak aiii!! |huhuhu| Lebih kurang macam ni la berbelanja setiap bulan.




Lepas berbelanja, abah ajak pergi makan. Best. Abah bawak pergi makan dekat Tanjung Dawai. Pehhh. Dapat makan ikan siakap bakar, makan pulak dengan nasi putih. Ade air asam dan sayur cap cai. Sebagai minuman abah tempah air teh O suam bersama laici satu jag. Hurmmm.. Malam-malam buta melantak nasi. Memang kenyang la kan? Terima kasih abah. Dahla bawak pergi shopping, lepas tue bawak pergi makan ikan bakar pulak. Untungnya la badan (^_________^)
 Alhamdulillah. Syukur.


Okeyla. Jaga diri. Bersyukur sentiasa, Dan jangan lupa jaga akhlak :)
Assalammualaikum.
Sebelum mengakhiri entry ni, hari ni hari lahir sepupu yang paling aku sayang, Nur Aqilah. So, Happy Birthday sayanggg!! Aku sayang ang <3

Saturday, 22 September 2012

Short update.



Kosong. Kosong. Kosong.
Banyak aku fikirakan tentang sebuah persahabatan ini.Semoga ia tidak terlerai begitu sahaja.

Sebenarnya niat di hati nak ceritakan something tapi spoil dengan mood.
Senang cerita. Sekarang ni aku tak ada mood.
Semoga Allah kuatkan hati ini. Amin.

Assalammualaikum. Senyum. Senyum. Senyum.

Wednesday, 19 September 2012

The past. The present. And the future. I miss.

Assalammualaikum. Salam sejahtera pembuka bicara <3

Moga kalian semua sihat. Alhamdulillah. Udara pagi masih diberi peluang untuk menyelinap masuk ke dalam setiap rongga tubuh badan. Syukur. Hujan di sini sejak pagi tadi. Tapi rintik-rintik manja je (:
Negeri jelapang padi dibasahi dengan butir-butir rezeki. Ibu cakap, sekarang musim menanam or tabur benih untuk tanam padi. Aku tengok disetiap petak bendang or sawah padi kat rumah tok wan penuh dengan air.. Cantik sangat la tue nak tabur benih. |Teruja|




Malam tadi sibuk fikir-fikir dan cari-cari gambar yang sesuai untuk buat cover photo di facebook tiba-tiba terpandang plak gambar ni.
"Okey set, letak aje gambar ni." di hati berdetik.
Sesaja buat gelap gambar ni, biar nampak romantik sikit |hahaha| Gambar ni cantik :) aku dah cuci dan simpan dalam album dah. I miss that moment. Seriously. :')
Kalau berkumpul lagi macam ni, tak sama dah rasa dan keadaan macam time ni. Rindu serindunya tentang mereka. Keletah mereka yang macam budak-budak. Jadi budak-budak lagi enjoy termasuk la diri aku. |huhuhu|


Rindu,,,
  • Nak belajar sama-sama dalam dewan kuliah dan bilik kuliah macam dulu-dulu. Selalu tersasul DK atau BK. |huhuhu| |Kesian kak Aini|
  • Nak dengar kawan-kawan ketawa bila  class rap perkena kawan-kawan yang masuk kelas lewat. Selalu dia akan perkena kawan-kawan yang datang lewat time kelas batal. Biasalah orang datang lewat, mestilah dia kelam kabut masuk kelas. So langkah je kaki dia dalam kelas, class rap ajak kawan-kawan yang datang awal keluar. Nampak tak permainan dia? |hahaha| Bengang la kawan yang datang lewat tue, better kawan-kawan yang datang awal ni mesej or call je dan bagitahu kelas batal. So, tak ada la yang lewat ni kelam kabut sangat. Ntah mandi ke tidak :p
  • Nak makan sama-sama. Berbuka puasa sama-sama. Bestnya :)
  • Nak dengar Eha menjerit dari tingkat empat ke bawah untuk tanya junior yang baru lepas makan. "Junior-junior, makan apa ek?" dan bila makan ayam baru kita orang pergi makan. |hahaha|
  • Nak masak sama-sama lagi walaupun masaknya seciput tapi suaranya yang lebih.
  • Nak dengar lecturer cakap "Okey, kelas habis." walaupun baru satu jam belajar.
  • Nak dengar lecturer cakap "Okey, kelas batal." Ya Allah. Sukanya la. Yes! Kelas ganti berlambak-lambak. |hahaha|
  • Nak bersama tiga orang kawan yang paling rapat tue. Lagi gamat bila bersatu dengan geng Alia :D Yang normal jadi tak normal :p
  • Nak dengar Alia cakap "Anis, jom main bola tampar. Asyik duduk dalam bilik je." Okey, aku memang malas nak keluar. Lagi-lagi ana, dia leh cakap aku ada kat hostel macam tak ada je.
  • Lastly, aku rindu nak dengar Intan marah-marah dan membebel-bebel. Eha merajuk sampai update status kat facebook. Nak tengok Ainis marah-marah dan lari dari bilik.|hahahaha| |Sumpah! aku tak suka!| just joking. Tak hingin aku nak rindu :p







InsyaAllah. 27 Nov 2012 kita jumpa balik. Semoga Allah panjangkan umur diantara kita. Amin. Semoga hubungan yang dibina tidak terlerai dan terputus macam tue sahaja. Kawan-kawan, korang memang the best, tak kira la SPHT atau SPGT. Dua-dua course sama je. Tiada langsung benteng diantara kita.


" A friend is one that knows you as you are, understands where you have been, accepts what you have become, and still, gently allows you to grow."


Assalammualaikum. Jaga diri baik-baik okey. Jaga akhlak. Kuat. Kuat dan kuat. Terima apa-apa yang diturunkan olehNya dengan hati terbuka. Jangan mengeluh. T.A.B.A.H. (^________^)

Sunday, 16 September 2012

Yesterday.

Assalammualaikum. Sihat ke? Harap-harap sihat la ye? Alhamdulillah. Syukur :)

Macam biasa, kalau aku update blog ni, ada la tue cerita yang aku nak kongsi :) Yelah, aku ni kalau tak ada apa-apa jangan harap la nak menaip. |Malas tak bertempat| |huhuhu|




Ya, aku pergi temuduga semalam. Ramainya orang, Allah je la yang tahu. Bukan ramai dengan calon yang bakal ditemuduga tapi ramai dengan ibubapa calon. Dah la banyak program yang ditemuduga kat uitm yang sama. Contoh program seperti Teknologi Kreatif (Skrin), Teknologi Kreatif (Teater), Teknologi Kreatif (Penulisan Artistik) dan Teknologi Kreatif (Pengurusan Industri Kreatif). Program-program ini adalah di bawah Fakulti Filem, Teater dan Animasi. Yelah, nak jadi orang filem kena pergi temuduga kan. Mesti hebat kan diorang?


Okey, aku pergi temuduga semalam adalah untuk Program Perancangan Bandar dan Wilayah. Ia di bawah Fakulti Senibina Perancangan dan Ukur. |Course ni bukan nak jadi arkitek tau, tp tolong arkitek je| Course ni merupakan pilihan kedua dan semestinya Pengurusan Hartanah merupakan pilihan pertama aku :) So, bila dah dapat temuduga ni, aku pergi je dengan hati terbuka. 'Tuah ayam nampak di kaki tapi tuah manusia..' Sila sambung sendiri. (^___^)


Abah cakap, rugi kalau tak pergi sebab uitm dekat je dengan rumah. Bilangnya lagi, " Keluar rumah pun dah nampak bumbung uitm." |Okeyyy, abah tipu.| Lagipun, aku dah biasa dengan uitm tue, sepupu aku pun dah pernah kerja kat situ. So, bila pergi sana.. Tak la aku jakun semacam :p Dengan lafaz bismillahhirahmanirahhim,, aku pergi temuduga tersebut.


First sampai, aku pening cari bilik untuk program aku sendiri. Bertambah pening dengan kereta berlambak-lambak. Last-last aku turun kereta, aku jalan kaki je dengan ibu untuk cari bilik tersebut. Bila dah jalan kaki, boleh tanya-tanya orang kan? |huhuhu| Tak lama lepas tue, abah dan adik join kita orang. Ofcourse la ada ujian melukis untuk course ni, lukisan berdasarkan pandangan hadapan objek yang kita nampak. Jangan risau, bukan kena lukis istana ke, muzium ke yang serba indah tue tapi just lukis bongkah-bongkah je. Antara jenis bongkah yang di lukis cylinder, cube, cuboid, pyramid, bola. Sorry, aku tak amik pun gambar yang aku lukis tue, ingat dia bagi balik. Rupanya dia amik terus lukisan aku tue.


Untuk sesi temuduga, aku orang kedua ditemuduga. Huhhh, tak sempat nak nervous sebab aku tak tahu pun temuduga tue dah berlangsung. Tengah syok-syok berborak tiba-tiba ada budak panggil nama aku. Aku pun balun je la, masuk je. 1st soalan yang ditanya, " Anis sihat? " Alahai, sempoinya :)


" What is town planning, explain in english." pehhh, terkesima aku. |hahahaha| aku terdiam terus. "En Yusri, I need You please! Urgent! " Terasa nak menjerit tapi tak terkeluar. Pastu penemuduga tue suruh aku relax, dia cakap aku nervous. |huhuhu| Okey, tak lama lepas tue aku jawab dengan jawapan yang pernah aku belajar selama ni. Kelihatan lecturer uitm, maybe. Hanya mengangguk-angguk di hadapanku. Aku tersenyum. File di hadapannya dibelek. Dalam itu, banyak sijil-sijil aku yang aku perolehi time form5 dan kat Inspen. InsyaAllah. Ada rezeki, dapatla course tue. Amin.
Doa plus Tawakal. InsyaAllah. Berjaya. Allah sentiasa bersama kita. Ingat tue.





Time ujian lukisan, lebih kurang macam ni la,, lukisan ini just aku practice je sebelum temuduga.


Kepada kawan-kawan yang lain, good luck. Pilih-pilih sama ada UWS atau QUT. InsyaAllah, pasti ada rezeki masing-masing. InsyaAllah.
Assalammualaikum.

Sunday, 9 September 2012

~8,488 :)

Assalammualaikum. Selamat sejahtera.

Dah lama jugak aku tak update, nak buat macam mana. tak ade idea. |huhuhu| Lagipun tak ada cerita yang menarik untuk dikongsikan. Okey, jumaat minggu lepas, bergelar sudah gadis ini sebagai tunangan orang. Alhamdulillah. Orang cakap time bertunang ni la banyak dugaannya, almaklum la darah manis. Apa-apa pun semoga cepat-cepatla di ijab kalbulkan. Amin.








Okey, dua gambar. Cukupla kan? Serius, cantik bakal zaujah orang tue :) Semoga menjadi zaujah yang baik. Amin. Eh, terlebih lak. Belum lagi, belum jadi zaujah orang lagi tapi insyaAllah 1/12/2012 ni. InsyaAllah. InsyaAllah. InsyaAllah.


Sepupu aku ni memang simple orangnya, mekup pun tak nak pakai bila keluar. Boleh dikatakan dia ni malas la nak bertepek-tepek dengan bedak tue. So, bila berlangsungnya majlis ni, aku pulak terpegun dengan dia. |hahaha| Cantik. Hantaran dia lima dulang daripada pihak lelaki dan di balas sembilan dulang daripada pihak perempuan. |Fuyyo, banyaknya| Alah, pihak perempuan punya hantaran ada orang hadiahkan sebab tue lebih sampai tiga dulang. Patutnya balas dengan tujuh dulang sahaja. Tak sabarnya nak makan nasi minyak :p


Jaga peribadi. Jaga akhlak. Jaga diri. Assalammualaikum.
Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png