Amazin' Ramadan Special - Celebrate heriatge flavours with a modern & healthy twist!

Monday, 29 April 2013

Encik Khairil dan Cik Anis


Assalammualaikum semua. Alhamdulillah. Bertemu lagi nampaknya kita. Actually dah lama dah nak update entry tentang Encik dan Cik hanfon ni tapi macam tak ada idea je. |Huhuhu| Sebelum memulakan, nak bagitahu ni.. Sebenarnya kita orang tak berapa guna sangat pun hanfon canggih ni. Sengaja beli sama. Mesti korang cakap kita orang ni membazir je kan? |Hahaaha| Dah tahu dah, tak payah nak berselindung sangat lah! :P

Bukan nak menunjuk atau bangga diri, just dekat sini aku hanya ingin berkongsi apa yang aku lalui di sepanjang sisa-sisa kehidupanku. Tak salah kan? Alah, hanfon ni murah je pun. Tak cecah 1k pun macam hanfon korang complete kamera depan lagi. Hanfon ni biasa-biasa je pun. Apa-apa pun alhamdulillah. Rezeki, dapat jugak beli hanfon sama (*____*)

Sebenarnya, aku beli dulu hanfon tu, Bakal zauj beli selepas sebulan aku beli. Aku just niat nak pakai hanfon sama dengan 'dia'. Niat je, tak paksa pun bakal zauj beli tapi rupanya niat aku tu lebih kuat dalam hati 'dia'. Bakal zauj bagitahu aku, dia pun teringin nak pakai hanfon sama. Melonjak hati aku. 1st dia dah try cari kat kluang tapi samsung galaxy ace advance memang susah nak dapat. Time dia cari tu, harga still mahal lagi. So biarkan dahulu (+.+)'

Aku balik cuti semester, aku try cari kat sungai petani, kiranya nak menolong 'dia', akhirnya jumpa kat salah satu kiosk dalam amanjaya mall tapi.. Aku tak fahamlah dengan orang yang jual tu. Macam nak tipu aku pun ada. Dia ingat aku perempuan senang nak tipu? Ingat aku tak reti beza samsung galaxy ace plus, samsung galaxy duos dengan samsung galaxy ace advance? Silap besarlah beb! Kejap-kejap bagitahu aku ada model tu, kejap-kejap bagitahu tak ada model tu. Angin jugak aku. Mana satu ntah. Last-last, tak nak lah aku beli (-..-)!

Minggu depannya pulak, Khairil keluar ke bandar untuk survey harga hanfon tersebut. Dia jumpa tapi kena tempah. Nampak tak di situ limited edition hanfon aku tu?! |Hahaha| Nak tak nak tempah aje lah dulu. Itu pun satu masalah, tauke kedai tu janji hari sekian-sekian sampai tapi tak jugak sampai-sampai bila tiba masanya. Kena tipukah? Aku dah pening-pening. Tuan yang nak beli hanfon tu lagi la berganda-ganda peningnya. Pastu tauke tu janji lagi sekian-sekian hari, datang ambik hanfon tu. Nasiblah Khairil tak bagi apa-apa duit pendahuluan lagi. So tak perlulah nak risau apa-apa. (o..o)

Tiba hari yang dijanjikan. Alhamdulillah. Ada la rezeki makhluk Allah itu. Akhirnya, pasangan hanfonku ada di dalam genggaman bakal zauj. Allah makbulkan juga hajat kami berdua. Syukur. Bukan senang nak cari sebijik hanfon persis hanfonku just Khairil punya hanfon warna hitam, dah hitam je yang ada. Dan aku punya hanfon warna putih. Aku bebel-bebel jugak kat puan ibu, tengok, puan ibu jugak jadi mangsa aku. |hehee| Aku cakap, khairil punya hanfon warna hitam pulak, kalau boleh biarlah warna sama. Puan ibu pun balas, Puan ibu cakap.. Kalau sama warna kang tertukar pulak. Sudah! Aku tersengih, bagus jugak kalau tertukar, kredit khairil selalunya memang banyak. Bolehlah aku bedal sesuka hati. |hahaha| :))

Tak apalah, janji sama kan? Tak kesahlah tak sama warna pun. Cuba sedapkan hati sendiri. |Hohoho| Yang penting kita kena bersyukur. Syukur. Alhamdulillah. Syukur sebab kena marah dengan bakal zauj. Yelah, budak baik.. macam tu lah! |hahaha| Orang tu nak hanfon macam kita, kita p tawar ace plus, mengamuklah kawan! Susah jugak kan orang yang kepala batu ni? Hepphepphepp!! Kutuk siapa tu?? Maaflah! Kita just rindukan 'dia' je. Tak apalah, kirim saja doa buat dia. (^____^)

Okeylah. Jaga diri elok-elok tau. Jaga solat tu. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu bapa. Jangan banyak melawan sangat. Tak bau syurga nanti. Jaga hubungan dengan orang sekeliling. Mulut tu jangan tahu nak kutuk dan ngumpat je. Berdosa 0ooooo0...Ingat tau. Assalammualaikum. Sorry, terpanjang berjela-jela pulak entry kali ni ;p

as a dream


" Kita tak serasilah.. Ntahla. Saya tak pernah faham awak. Saya tak tahulah kenapa? Kita buat jalan masing-masing je lah. Tak ada jodoh dah kot diantara kita. Lagipun keputusan saya buat ni untuk kebaikan kita. Saya banyak buat awak sakit hati. Saya banyak menyakiti awak. Dahla.. Saya tak nak terus membebani hidup awak. Assalam. " Mesej terus di hantar. Air mata sudah bertakung ditubir matanya. Simpanlah air matamu itu untuk hari esok.

" Kita memang tak serasi.. Tapi bila kita tak bersama. Awak bukan tak pernah faham saya.. Tapi saya yang tak pernah faham tentang awak. Awak fikir tentang apa yang merumitkan sangat tu? Awak dah buat keputusan muktamad ke? Awak ni, baru gaduh sikit macam ni.. Awak dah macam ni. Cuba awak jawab je pertanyaan saya tu. Kan settle masalah. Ini tak tinggal macam tu je. Pastu lari. " Mesej dibalas. Bunyinya seakan-akan memujuk. Dihujung mesej, kelakar pun ada jugak. Lelaki.. Macam ni la, bijak menggunakan kata-kata.

Kesimpulan yang aku dapat dari dua mesej ni.. Tepat sekali, di dalam perhubungan hadirkanlah sikap bertolak ansur. Tak salah kan jika salah sorang beralah. Alah, tak mati pun la. Esok gaduh, sorang lagi pulak yang mengalah. Tak macam tu? |Hehehe| Tak apalah. Banyakan bersabar. Bukan dapat dosa pun kalau kita bersabar. Layankan aje perangai 'dia' Nanti habis marah dia.. Habis la kan? Tapi itulah. Tekanan perasaan habaq kat hang. Tapi cuba fikir.. Pernah tak 'dia' mengeluh bila layan perangai kita? Jika tidak, apa salahnya dengar je amarah 'dia'. Lama-lama sejuk la tu. (^.-)

Tapi bila kena tang batang hidung aku sendiri, aku pun pantang orang marah-marah aku, fikir sejenak. "Nanti aku jadi isteri dia nanti, tak kan aku nak melawan dia? syurga aku dah bawah telapak kaki dia bukan bawah telapak kaki puan ibu lagi. Mau nya aku tak bau syurga nanti. " Oleh itu, ia melatih diri untuk lebih menghormati 'dia'. Maksud aku bukan kita tergedik-gedik nak berlaki tapi try think positive. Mana tahu 'dia' jodoh kita. Cuba hormati orang lain. Turunkan ego anda sedikit. Tak salah kan? (^____^)

Aku suka benda yang simple. Maksudnya sesuatu yang lebih menyeluruh tetapi berbeza pula dengan bakal imamku. Dia suka benda yang memerlukan ketelitian. Kalau dia tanya aku, 1 + 1 = ? aku jawab 2, Mesti dia tanya balik kenapa jawapan dua? Dia memerlukan ketelitian, mana dapat jawapan dua? Kadang jawapan aku memang tak ada sebab, so macam mana aku nak jawab persoalan dia? So aku cerita benda yang tak ada kena mengena. |hahaha| Yes! Marahlah cik abang. Kadang simple je pun aku kena marah. Bukan berat pun kesalahan. Tapi sebenarnya itulah warna warni cerita hidup kami. Aku bersyukur kerana ada orang nak marahkan aku lagi ibarat aku budak kecik yang baru nak mengenali sebuah kehidupan. (o..-)

Tak apalah, aku buat salah then aku mintak maaf dari aku tak mintak maaf langsung.. Kan? Tu kira baiklah aku nak mintak maaf. Tak kesahlah, mintak maaf pastu buat lagi.|hahaha| Nanti mesti jadi kenangan yang terindah dan tak mungkin awak lupakan bakal zauj. Tak sangka boleh dapat bakal zaujah yang kepala batu ni. Semua yang disuruh tak nak dengar. Tetapi dalam kepala batu pasti ada kelembutannya. Nampak dan tidak nampak je semua tu ^____^

Ntah apa-apalah yang aku duk membebel ni. Ni lah jadinya kalau tidur petang terlalu lama, bila malam susah pulak nak melelapkan mata. Okey lah, i try the best untuk melelapkan mata kejap lagi. Kalau tak faham dengan apa yang aku tulis ni.. Teruskan dengan tidak fahaman anda. Kalau korang cuba nak faham, mesti korang pening. Bagi sesiapa yang faham, baguslah. |huhuhu| Ini adalah coretan kehidupan kami yang sudah mengenali diantara satu sama lain hampir 26bulan dah. Alhamdulillah. Semoga ada jodoh diantara kami. Amin :)

Okeylah. Jaga diri elok-elok. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu bapa. Jaga hubungan dengan orang sekeliling. Jika ingin hati bersih dan tenteram tolong maafkan orang lain. Satu permintaan yang mudah. Jika anda sudah maafkan orang lain tanpa berdendam, senyuman yang terukir dibibir adalah senyuman yang terindah. Mintak maaf ye semua. Assalammualaikum.

Thursday, 25 April 2013

Tentang Perasaan ini.




" Ketika Cintamu Menjadi Lukaku, Tidakku peduli Akan Keperitannya.. Walaupun Cinta Datang Sedetik Cuma, Namun Bahagia Pasti Milik Kita Selamanya..

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V


Sebenarnya Allah sengaja menguji hambaNya. Itu sahaja. Semakin kuat Dia uji semakin bertambah kasih sayangNya kepada kita. Oleh itu cik hati, jangan mengeluh. Jangan bersedih.  Berdoalah moga-moga ada secalit kebahagiaan buat anda wahai cik hati. Bukankah ini semua mengajar kita lebih berfikiran matang dan positif. InsyaAllah. Akan adanya sinar kebahagiaan buatmu. Senyumlah. Tanpa kita sedar, dengan senyuman ini membuatkan kita bangkit dengan semangat kita. Percayalah. Assalammualaikum.

Wednesday, 17 April 2013

macam-macam.macammana.

antara aku dan kau

Just intro.. will coming suatu hari nanti. Tunggu kad jemputan je okey (-.^) insyaAllah. |hahaha| Yang aku suke sangat kenapa? orang lain yang nak kahwin.. Aku yang suke. Okey. Kakak kesayangan saya nak kahwin dah. Semoga bahagia hingga ke akhir hayat hendakNya. InsyaAllah. Hilang dahla tempat bermanja saya ni :(  Patutnya buat video pertunangan dia bukan aku punya. |hohoho| Apa-apa pun, saja je aku buat benda alah tu.. Penghias tajuk entry hari ini bagi cantik sikit. Cantik ke? |hahaha| 

Aku bila lagi? InsyaAllah. Dalam masa terdekat ini kah? Biarlah rahsia dulu (^.-) |Bagilah orang yang tua-tua lepas dulu. Uppss| Bukan taknak kahwin muda tapi.. Mesti ada tapi kan?? Tak sampai seru lagi. |heee| Tanya bakal zauj.. Dia dah bersedia dah tapi aku?? Aku pun dah bersedia cuma. Ya. Aku masih menunggu sesuatu daripada Allah. Sehingga kini aku masih menanti dan  menunggu. Semoga Allah memberi petunjuk kepada kami. InsyaAllah. Kahwin muda banyak manfaatnya. Nak tahu? Jom!

1. Tuntutan agama.
Agama menyarankan kita supaya menyegerakan pernikahan jika cukup syarat-syarat dari segi zahir dan batin. Perkahwinan itu kan sunnah Rasulullah. So ikutla. Dapat pahala. Di akhirat sana pun pasti kita terjamin. InsyaAllah.

2. Mengelakkan dari zina.
Ideologi kolot seperti tunggu dapat kerja tetap. Tunggu beli rumah. Tunggu beli kereta.. Itu semua kita patut tepis. Nafsu anak muda bukan boleh ditahan-tahan. Jalan berpegangan tangan. SMS 24jam. Bergayut siang dan malam. Itu belum tambah lagi tengok wayang sampai larut malam. Overnight lagi. Bukankah itu semua membangkitkan nafsu? Konklusinya segeralah akad nikah.

3. Menjadi lebih bertanggungjawab.
Sebelum ni ada seorang ibu dan bapa. Sebaik diijabkalbul maka bertambah lagi seorang ibu dan bapa. Semakin besarlah tanggungjawab kita kepada ibu-ibu dan bapa-bapa. Dulu ibu dan bapa sara kita tapi bila dah kahwin kita sara isteri kita pulak.

4. Menimbulkan ketenangan jiwa.
Jika ditanya pada pasangan suami isteri atau ibu dan bapa kita sendiri apa yang mereka rasai sepanjang perkahwinan mereka? Mereka pasti menyatakan betapa seronoknya alam perkahwinan ditambah pula dengan kehadiran cahaya mata yang comel. Ye kan? Memang tak dapat dinafikan, masalah memang ada tetapi mereka dapat atasi dengan baik. Mana tidaknya, bila adalah masalah kita dapat menyandarkan beban pada pasangan.

5. Fikiran lebih matang.
Dulu banyak habiskan masa dengan melepak, berfacebook, hidup terumbang ambing. Bila dah bernikah fikiran kita akan lebih berfikir untuk membawa keluarga ke arah kebaikan dan akan melakukan perkara yang lebih berfaedah.

6. Membaiki diri.
Ramai yang mengakui turning point mereka adalah sebaik sahaja mereka berkahwin. Yang lelaki akan mengikis sikap panas baran dan pemalas sedikit demi sedikit manakala perempuan sehari demi sehari semakin rajin ke dapur untuk memasak. Nak harapkan masa bujang dulu.. Tidak la kan. Oleh itu, sebaik sahaja berkahwin, mula detik itulah mereka sedikit demi sedikit berubah menjadi insan yang lebih baik.

7. Plan jangka panjang.
Berkahwin pada usia muda, insyaAllah mesti dapat cahaya mata awal kan? So sebelum waktu persaraan kerja, tanggungjawab sudah selesai kerana anak-anak sudah besar panjang. Tubuh masih cergas dan mempunyai banyak masa. Bolehlah habiskan masa dengan honeymoon lagi. Heee

8. Seks lebih berkualiti.
Tenaga pada usia muda adalah lebih kuat berbanding pada usia lewat umur. Betul kan? Menurut kajian perubatan, faktor kemandulan adalah kerana berkahwin lambat. Pada wanita yang berkahwin pada usia dalam lingkungan 35 tahun dinasihatkan supaya tidak mengandung kerana bimbang berlaku komplikasi. Kan? So kahwin muda.

9. Rezeki bertambah.
Jangan takut kahwin muda. Rezeki kan Allah bagi. Allah tak kan membebankan hanbaNya. Percayalah. Tak nak kahwin awal sebab bimbang banyak kena bayar, sewa rumah, kereta, dan macam-macam lagi itu belum tambah jika isteri mengandung pada awal perkahwinan. InsyaAllah. Allah ada. Dia akan bantu kita.

10. Jangan tunggu lama-lama.
Dah ada kekasih kan? Jangan biarkan dia dikebas orang. Nanti gigit jari sahajalah. Jika anda sayangi dia, salurkan niat anda dengan saluran yang betul dan halal. Buat apa tunggu lagi, jom nikah awal?!



Jika anda sudah menemui si pengarang jantung hati yang mencintai anda seadanya,
yang bersama anda di kala panas atau hujan,
yang sudi melengkapi kekurangan anda,
yang anda yakin untuk dibawa bertemu orang tua anda,
yang akan melahirkan zuriat anda
yang anda akan melangkah ke syurga bersamanya…
Apa ditunggu lagi??
Hantarkan rombongan meminang! Besok juga!
To bakal Zauj : Terima kasih. Saya akan usahakan supaya hubungan kita ini berlandaskan saluran yang betul. InsyaAllah. |NIKAH is better than COUPLE| :)

Tuesday, 9 April 2013

Cameron lagi (^____^)

Assalammualaikum semua. Semoga anda semua sentiasa berada dalam kesihatan yang baik okey. InsyaAllah. Hari ini dah genap lima hari anak pn ibu dan en abah ni berada di rumah. Bilanya nak start kerja? |hahaha| Not in mood la tentang kerja ni. Kan aku dah cakap aku lebih suka belajar dari bekerja. Fullstop. Lepas habis sijil sambung diploma. Lepas habis diploma sambung degree. Lepas habis degree sambung master. Lepas tu sambung phd. Besarkan cita-cita aku? Semoga Allah permudahkan. Okey. Aku bukan nak cerita tentang perjalanan hidupku tetapi ni ha.. Jom! (^..-)

En abah mana? En abah malu -.-'
Cameron Highland kami datang mengunjungi anda lagi. Yeahhh!! Suka betul En abah bawak kami ke sana. Seronok giler |hehehe| Kenapa ek en abah suka mengunjungi pahang semenjak dua menenjak ni? En abah kena faham, anak sulungmu ini dah tak nak dah ada kena mengena dengan negeri pahang. Cewahh. Padahal bukan ada apa-apa pun. Gimik semata-mata. Lepas amik aku dekat seri iskandar, perak.. En abah terus ke cameron. Sejuk betul.|hahaha| Tipu je! Tak la sesejuk mana pun just cuaca tak berapa nak elok je. Hujan time turun tu. Time naik, alhamdulillah. Okey. Time turun, jantung asyik berdebar. Aku tak nampak jalan lah! Sebab kabus. Kabur. Hadoii, gelabah giler! Macam aku pulak yang drive. Alhamdulillah. Kami selamat turun dan selamat sampai ke sungai petani, kedah (-.^)

Naik cameron bukan lama pun, just naik cuci mata dan beli la apa yang patut. Then turun sebab kalau nak holiday pun, hari sabtu masturah adik aku tu dah kena balik kolej dia. So tak sempatla nak holiday. So lain kali la nak holiday pun plus honeymoon sekali nanti, insyaAllah :') Apa lagi ek aku nak cerita tentang cameron ni? Hurmm tak ada apa-apa lagi kot just aku bangga tinggal kat Malaysia ni. Aku juga bersyukur di atas kurniaan Allah ni. Terima kasih Allah kerana izinkan aku melihat lagi ciptaanMu yang maha hebat itu. Sekian. :))


Jaga diri. Jaga solat. Jaga akhlak okey. Kuat. Kuat. Kuat. Jangan lembik sangat! Assalammualaikum untuk semua. Jangan pernah mengalah dan sedih dengan apa yang Allah telah rencanakan. Aku mohon untuk undur diri dulu, pening kepala duk mengadap laptop je. |Heee|

Friday, 5 April 2013

Mengira Detik Dan Masa.

Inilah bahana dari budak kebosanan :)

Assalammualaikum semua. Selamat malam bagi mereka-mereka yang belum melelapkan mata. Harap semua okey-okey sahaja. Alhamdulillah. Fuhhh! Letih giler berkemas. Jangan jeles. Esok kita dah nak balik. (^.-) Balik mana? Balik kluang la |saja nak sedapkan hati.| Sedihnya rancangan tak menjadi tapi nak buat macam mana kan.. Allah sebaik-baik perancang. Okey. Dah lupakan.

Nak cerita ni.. Esok nak balik. Esok nak balik. Esok nak balik. Seronoknya! Sila la jeles bagi kawan-kawan yang still exam. Jawab elok-elok. |hohoho| To dua adik roomate tersayang, sila la rindu akakmu ni :p Pada kawan-kawan yang akan bercuti, selamat bercuti. Bulan enam kita jumpa balik. InsyaAllah, result exam.. Tawakal okey. Usaha, usaha dah. Just tawakal je. Yang terbaik akan datangNya. If apa-apa terjadi kat result, usaha lagi. Jangan penah putus asa. InsyaAllah tanpa putus asa. Kita pasti berjaya. |Sebenarnya nasihat kat diri sendiri jugak ni. Jangan mudah berputus asa. Jangan mudah mengalah. Jangan lembik sangat!|

Puan ibu bagitahu tadi, esok lepas amik aku kat sini, encik abah akan terus bawak family ke cameron highland. Cameron Highland? Seronoknya! Alhamdulillah. Dapat tengok ciptaan Allah yang Maha Indah itu lagi. SubhanaAllah. Lepas tu puan ibu pesan lagi, kemas siap-siap barang tu time malam ni, esok takut lambat pulak. Encik abah akan gerak dari rumah pukul 7.30 pagi. Kedah dan perak bukanla jauh sangat berbanding perak dan johor. Hurmmm. Ingat johor lagi. Memangla asyik ingat johor sebab aku ada tertinggal something special kat sesebuah daerah itu. EhemII.

Serius, sepanjang exam aku rasa macam tak sempat je nak menjawab. Ya Allah. Aku pun tak tahu apa kena dengan diri aku. Ntah apa tah yang aku karang sampai masa dia bagi pun aku rasa macam tak sempat. Tapi alhamdulillah. Allah ada untuk menjadi penenang aku disaat itu. Syukur. Belajar ini niat ku hanya kerana Allah. Jika aku berjaya suatu hari nanti juga adalah kerana Allah.

Petang tadi exam law. Alhamdulillah tamat dah semuanya. Setelah berakhirnya paper law tadi tepat pukul 4.15 petang, mata hati, mata jiwa, dan mata fikiran betul-betul lega giler. Rasa macam satu batu besar kat kepala ni dah bergolek-golek jatuh kat atas lantai dewan tu. Saat tangan pengawas peperiksaan sentuh paper terakhir aku untuk dikutip, bibirku terus mengukir senyuman, otak dah melayang-layang. "heaven" terima kasih encik pengawas :D

Jam dah menunjukkan lebih pukul dua pagi dah ni. Masa untuk melelapkan mata telah tiba. Sebelum-sebelum ni pun aku tidur lebih kurang macam ni la. Kesian kat mata dan dan badan. Didera dengan penuh keseksaan betul. Okey fine. Kehidupan seorang pelajar macam ni la. "Alah, dah biasa dah pun." Hati berdetik. Okeylah. Jaga diri. Jaga solat. Jaga akhlak. Hidup ni jangan banyak sangat mengeluh. Nanti Allah tarik balik kenikmatan yang Dia bagi kat kita. So bersyukurlah. Alhamdulillah. Assalammualaikum.
Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png