Amazin' Ramadan Special - Celebrate heriatge flavours with a modern & healthy twist!

Wednesday, 12 November 2014

short update!


Assalammualaikun dan salam sejahtera buat semua :) |haha| Lama sangat dah aku tak update blog.. Padahal dah sebulan lebih kat rumah ni ha. Bukan apa, rasa macam dah malas nak menaip |hoho| Btw update kali ni lebih pendek.. Saja nak berkongsi je apa yang aku dapat dengan korang. Tak ada niat pun nak riak, berlagak, sombong dan semua-semua la. Maaf okey andai korang rasa tak selesa. Tapi rasanya, ada je orang yang ikut perkembangan aku!|hahaha| Kan kan kan? Baik mengaku, Kepada mereka yang selalu support aku, terima kasih banyak-banyak :')

Alhamdulillah, syukur kepada Allah.

Terima kasih Allah. Terima kasih ibu dan abah serta adik adik. Terima kasih encik tunang. Terima kasih pensyarah. Terima kasih kawan-kawan AP1154A. Terima kasih kepada semua. Alhamdulillah. Tanpa doa kalian semua, kekuatan semangat dan tunjuk ajar, diri ini takkan berada di sini dan berdiri di tahap ini.

Untuk ibu abah, adik adik dan encik tunang, kekuatan semangat yang diberikan menguatkan semula langkah untuk menapak. Terima kasih atas doa kalian. 

Para pensyarah, terima kasih untuk segalanya. Maaf andai pening kepada untuk menanda kertas jawapan itu dan terima kasih kerana bagi markah bonus. Mungkin!

Kawan-kawan, terima kasih atas sokongan dan doa kalian. Sama-sama bangun dan sama jatuh. Sama-sama ketawa. Sama-sama menangis.

Allah adalah sebaik-baik perancang. Syukurla. Allah akan beri sesuatu yang sama dengan usaha kita. Jangan pernah melupakan Allah kerana Allah tak pernah melupakan kita :') Terima kasih Allah kerana menguatkan hati ini untuk terus bersemangat menempuh segala dugaan dan cabaran yang berada di hadapan walaupun kadang kala mulut ni mengeluarkan kata-kata keluhan. Allahu.

Alhamdulillah Syukur!










DEAN LIST AGAIN!
(3.71) 
syukur sebab Allah naikkan pointer. Terima kasih atas doa kalian. wish me luck for next semester okey!
assalammualaikum.
jangan tinggal solat ;)

p/s : Pada mereka yang berjaya, tahniah diucapkan. Pada mereka yang kurang berjaya, next sem usaha lebih lagi. InsyaAllah kita semua akan berjaya. Yakini Allah! Allah akan tolong kita :)

Friday, 12 September 2014

fighting - 27 sept 2014

tik tok tik tok tik tok

Maafkan ku untuk semuanya ye kawan-kawan.
Tergurau lebih. Tersakit hati. Terkutuk. Tertipu. Termainkan hati. Termarah
Maaf. Maaf dan maaf.
Kadang sedar. Kadang tak sedar.
Lumrah seorang manusia.. kan.
Terutamanya AP 115 (4A)
Btw good luck untuk semua.
Berdoalah untuk kejayaan kita semua :)


ربي يسر ولا تعسر ,ربي تمم بالخي
rabbi yassir wa la tu’assir ,rabbi tammim bil khayr ,aameen.

memanglah exam lambat lagi, tapi tak salah kan kalau kita ingatkan awal-awal supaya tak terleka dan main-main sangat. sebenarnya also noted for myself. awak, semua orang ada hak untuk berjaya. berusahlah!!

letter of love

How much you love me?
Answer :.......

selamat hari lahir . khairilazmi
Ke hadapan awak yang di dalam gambar tu, semoga sihat-sihat selalu. Bla la bla bla bla...

Sangat suka dengan gambar ni. Mungkin sebab banyak sangat makanan. |hahaha| ke sebab ada abang handsome dalam tu? ;-D btw thank you very much sebab sudi terima pelawaan untuk keluar makan bersama. Western food you. Nasib baik encik tunang habis makan. Kalau tak, membazir :)

Selamat hari lahir. Semoga menjadi manusia yang berguna di dunia dan di akhirat. Amin

Tapi kalau keluar dengan dia ni, memang asyik makan je la.. Seronok. Aku pun dapat menaikkan berat badan yang memangnya dah berat ni (-..-) So kena amik langkah berjaga-jaga ni.. Jangan keluar selalu. |huhuhu|

Terima kasih untuk semuanya. Tak tahu nak taip apa. |hahaha| Yang penting, tak sabar nak nikah ;) Semoga Allah permudahkan segalanya. Amin.

Aku bisa menemukan kamu di tengah keramaian dengan telinga dan mataku yang tertutup. Itu kerana aku mencarimu dengan hatiku <3

hiraukan bambam saya ;p salam aidiladha. tercepat pulak. erkk!
teruslah mencintaiku sehingga kau lupa cara untuk membenciku,




Yang benar,

bakal isterimu.

untuk semester tiga

alhamdulillah
Assalammualaikum semua. Alhamdulillah.. Dapat wifi free. |hohoho| Ku gagahi jugak untuk update blog walaupun pendek dan amik masa yang sekejap. Alhamdulillah. See!! Anugerah dekan untuk semester tiga :D syukur alhamdulillah. Dengan berkat pertolongan daripada Allah dan doa ibu serta abah. Tidak lupa jugak doa encik tunang dan kefahaman serta keprihatinannya.. Dan berkat usaha pensyarah yang dikasihi. Alhamdulillah. Tanpa mereka semua, memang tak merasalah aku dengan ini semua. Sungguh!

InsyaAllah. Aku akan teruskan semua ini. InsyaAllah. Aku harap Allah akan izinkan aku lagi untuk menapak satu lagi anak tangga. Amin. Apa-apa pun kejayaan ini bukan milik ku tetapi ia adalah kejayaan Dia yang berada di atas, yang menguasai langit dan bumi. Allahu :')

Korang tahu kan apa cita-cita aku untuk diploma estate management ni.. Kan? Korang doakan kejayaan aku ye? Thanks. Maafkan segala salah dan silap aku. Okey la. Jaga diri. Jaga solat. Hormat semua orang. Jangan sombong. Assalammualaikum.

sila rotate sendirik. meriah semester ni sebab ramai jugak dapat dekan

Friday, 25 July 2014

salam aidilfitri



Assalammualaikum semua. Alhamdulillah. Ada sedikit masa untuk aku update blog. Ni pun line intenet macam apa la. Tapi tak apa, bersyukur aje. Okey? Alhamdulillah, tinggal dua hari lagi ramadhan yang berbaki ini, perbanyakan lagi ibadat untuk dapatkan ganjaran yang sangat-sangat besar dariNya. InsyaAllah.

Raya tahun ini, Alhamdulillah raya di TERATAK ANIS. Syukur. Rumah yang sangat-sangat berpuas hati. Syukur. Bagi aku, ia sangat-sangat cantik dan bersyukur sangat  di atas limpah kurniaan daripada Allah kerana diberi rezeki yang amat melimpah ruah. Syukur sekali lagi.

Okey, aku malas nak taip panjang-panjang dan banyak-banyak.. Di sini aku nak ucapkan kat korang selamat hari raya. Maaf zahir dan batin. Maaf segala salah dan silap aku.. Andai terkata, andai terumpat, andai terkasar, antai termarah, andai terpukul dan banyak lagi la ter ter ter. Maaf okey.

Sorry entry hari raya yang terawal.. Bukan apa, aku takut lepas ni aku makin busy. Intenet line yes memang tak boleh connect dah kat uitm. Aku pun tak tahu kenapa. Susah kot aku nak buat assignment. Susah nak update blog lagi. Ntahlah. Rasa macam nak baling je. Hoho.  Jaga peribadi, jaga solat tau. Okey la. Assalammualaikum.



Wednesday, 9 July 2014

salam ramadhan

Assalammualaikum semua. Alhamdulillah. Allah masih panjangkan umur kita semua untuk bertemu bulan yang penuh barakah ini untuk sekali lagi.. Iaitu bulan ramadhan. Syukur. Walau dah masuk lapan hari kita umat islam menjalani ibadah puasa, tetapi masih tidak terlambat lagi kan untuk aku ucap selamat berpuasa :) Semoga ibadah puasa tahun ni dan ibadah-ibadah tambahan yang dilakukan diterima Allah sepenuhnya. InsyaAllah. Sebenarnya aku nak update blog dari dua ramadhan lagi tapi line intenet tak ada. Geram je -.-"

Ramadhan kali ni, untuk hari pertama jauh dari keluarga. Sedih tu, sedih jugak tapi apakah daya kan, kena lalui jugak lah. Tapi sebelum-sebelum ni pun aku dah pernah puasa jauh dari keluarga. So keep smile :) Hari pertama dan kedua puasa, aku dah hentam nasi lemak dah. Diet ke mana tak tahu lah. Stress je bila ingat benda makan ni -.-!!

Roomates aku, semua balik rumah. Sama ada yang kelantan tu mahupun yang selangor. Aku yang kedah ni.. Krikk. krikk. Krikkk |hahaha| Aku bukan tak nak balik rumah tapi bila mengenangkan aku baru balik.. So tahap kemalasan tu naik sampai 88%. Tak apalah, just call ibu untuk ucap selamat berpuasa. Ehh, bukan aku call tapi ibu yang call aku. |huhuhu|

Alhamdulillah. Intan dan ainis tak balik jugak minggu tu. So terasa macam zaman inspen pulak. Sahur sama-sama dan berbuka sama-sama. Tiba-tiba terbau-bau zaman inspen. Tapi sayangnya, eha la yang tak ada nya. Kami kan selalu berempat. Bila tinggal bertiga, terasalah kurangnya. Btw kepada sayang-sayang aku yang tiga orang tu. Semoga kuat semangat. Semoga tabah menghadapi dugaan yang kat depan tu. Berbeza-beza Allah beri dugaan buat kita, tugas kita amik dugaan tu dan usahalah untuk melepaskannya. Mintak pertolongan Allah. Doa dan tawakal.

Sorry, post ni drafted.. Line internet tak berapa nak elok la semenjak dua menjak ni. Nak buat assignment pun susah. Yelah, nak buat assignment kena cari maklumat kat intenet. Ntahlah. Geram je, Maaf okey. Okey lah, Jaga diri baik-baik. Ingat Allah. Ingah ibu abah. Selamat berbuka. Assalammualaikum (^_____^)

Saturday, 21 June 2014

selamat bertunang.


Assalammualaikum semua. Hari ni aku nak kongsi sikit tentang kegembiraan di dalam keluarga Encik Abdul Rani. Alhamdulillah. Syukur. Selamat sudah majlis pertunangan adik kesayangan bersama pasangannya. Anis Masturah bt Abdul Rani dan Khairul Azwan bin Abdul Wahab. Tahniah. Kat sini aku letak gambar masturah je la.. Okey? Gambar tunang dia, tunggu dorang kahwin ea? Hee

Sepanjang cuti semester hari tu, memang bertungkus lumus la siapkan persiapan pertunangan dia. Rasanya, aku lagi excited berbanding dia. Tapi tak pelah, kalau jodoh dia dah sampai dulu.. Aku sebagai manusia tak kan nak halang ketentuan Allah. Biarlah kan. Mungkin ada hadiah yang lebih indah dari Allah buat aku. Aku yakin :) alah. touching lebih pulak.

Apa-apa pun, aku gembira dengan apa yang Allah telah tulis buat adikku. Semoga bahagia adik dan pasangan. Tak payah nak lama-lama tunang tu. Takut kena hurung dengan semut api pulak. Wakakaka. Btw jaga hubungan yang baru dibina ini elok-elok. Matangkan hati. Matangkan fikiran dan matangkan akhlak. Tak lama lagi nak jadi isteri orang dah. Hoho



Hantaran yang atas daripada pihak lelaki dan yang bawah daripada pihak perempuan. Bagi pihak masturah, aku yang siapkan mengikut kekreatifan aku sendiri. Lantakla orang nak kata apa kan. Huhuhu. Btw aku dah buat yang terbaik untuk adik kesayangan. Berebut dorang nak bawak dulang yang berisi coklat. Okey. Aku nampak. Hahaha. Hantaran masturah simple je.. Just bagi sireh junjung, kek, coklat, gula pasir, bahulu, kueh kapal terbang dan buah-buahan.. Jumlahnya 7 dulang dan dibalas 5 dulang yang merupakan sireh junjung, kek, kueh cakar ayam, jelly dan buah-buahan. 

Alhamdulillah. Selesai sudah semuanya. Sekarang hanya menunggu detik-detik untuk disatukan pula. Dengar-dengar cerita hujung tahun ni? Hahaha. Apa-apa pun tunggu okey ;) InsyaAllah. Okey la, sampai kat sini je la karangan kali ini.. Nanti aku update lagi ea? InsyaAllah. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu abah. Jaga hubungan dengan pensyarah dan jaga hubungan dengan kawan-kawan. Tak lupa juga dengan orang sekeliling. Maka tenang dan senanglah kehidupan kita semua. InsyaAllah. Assalammualaikum :)

Wednesday, 11 June 2014

new semester. alhamdulillah :)


Alhamdulillah. Semoga Allah permudahkan untuk semuanya. Lancarkan semuanya. InsyaAllah. Cuma. Kuatkan usaha dan jangan malas-malas. Mintak pertolongan daripada Allah. Jangan sombong sangat dengan Dia.. Okey? okey, good :D

Alhamdulillah permulaan yang sangat tenang dan indah. Syukur. Semoga Allah terus permudahkan. Amin. Jangan banyak sangat mengeluh. Take note for myself. hohoho.




Selamat maju jaya untuk semua. Jangan pernah patah semangat. Teruskan perjuangan anda. Jangan pandang belakang dah. Ingat Allah. Jaga solat. Mintak restu ibu ayah.. InsyaAllah. Pasti berjaya. Satu lagi, yang paling penting.. Hormati orang yang mengajar kita itu. Restu dia tu, penting tau. Assalammualaikum.


note kecik : tak sabarnya nak balik rumah. hahaha

Sunday, 11 May 2014

kebahagiaan mereka. kebahagiaan aku :)



Assalammualaikum semua. Alhamdulillah. YES bagi kredit free boleh la aku update blog ni. |hahaha| Dekat sebulan dah aku kat rumah. Still belum puas okey goyang kaki. |huhuhu| Minggu lepas.. Cuti kan? Abah bawak kita orang p pantai merdeka. Bawak naik bot lagi |jakun!| -..-"

Btw memang dah lama aku tak pergi pantai merdeka tu. Eh, nampak sangat tipu. Bukan. Maksud aku macam ni, aku dah lama tak pergi pantai merdeka naik bot. Last naik bot pun time aku darjah berapa tah. Time tu still tak pindah kedah lagi. Lama dah kan? Family aku memang jarang pergi pantai merdeka. Kalau tanjung dawai tu.. Ha, memang favourite. P pekena ikan bakaq. Memang best.

Tapi tak pelah, cuti kali ni pergi pantai merdeka pun okey. Bawak pulak yang tersayang kan? |hahaha| Apa-apa pun terima kasih encik abah dan puan ibu. Dan tak lupa juga buat adik-adik kesayangan. Dan kepada encik kacak baju biru dan adik comel baju merah.. Thanks sudi datang negeri 3musim ni. |kedah ada musim bunga okey. Hahaha| Tak paham sudah -.-"

Okey la tu datang sini dapat pergi tanjung, laut, pantai dan sungai. Sawah padi je tak sempat nak ajak pergi sebab kering kontang. Kalau tak, dah lama ajak berkubang dalam bendang bersama kerbau-kerbau kesayangan. |hahaha| Ibu dan abah pun asyik bawak dorang berjalan. Aku pulak kena duduk rumah. Abah kata, tak muat kereta nak pergi ramai-ramai. Aku terus menjerit. Tak fair!. Tak fair! Okey fine, aku tipu.

" Abah nak pergi mana? " - aku
" Nak bawak khairil beli tiket. " - encik abah
" Nak pergi berapa ramai? " aku
" Kami p empat orang dah la. Nak p ramai-ramai buat apa. Bukan nak hantar orang p umrah sampai ramai-ramai nak p. " encik abah.

Aku tepuk dahi. Dah terkena dengan encik abah. Boleh pulak encik abah pekena aku. 

Okey. Terima kasih untuk semuanya. Sayang kamu semua ketat-ketat (^________-)

sakura malaysia!

terima kasih semua.


semalam. jumaat 9 mei 2014. result semester tiga aku keluar. serius. tak bersemangat langsung nak tengok. rasa dan perasaan pun entah hilang ke mana? tu la. main-main lagi semester tiga :( 

tapi aku tak main-main pun. serius. subjek susah giler. aku tak mampu. yang aku mampu menangis. Allah. carrymark aku rendah. test aku hanya paras hidung. macam tak ada harapan untuk dapat result baik, maksud aku result cemerlang. dean list jauh sekali.

Ibu call, aku asyik mengadu.. test ni aku tak boleh buat. susah. carrymark sikit. ibu pun mungkin risau dengan prestasi aku. maaf ibu. anis tak bagi ibu risau tapi anis nak ibu doakan banyak-banyak untuk anis. untuk kejayaan anis. nak nangis tapi aku cuba tahan. aku tak mampu. suara bergetar. mungkin ibu dengar dan ibu mula suntikan kata-kata semangat buatku. belajar rajin-rajin. buat semampu boleh. dah usaha. Allah pasti tolong. terima kasih ibu.

" semoga berjaya."
sebaris ayat daripada abah melalui pesanan ringkas turut mengharukan jiwaku. rapuhnya kau!

" kenapa awak menangis ni? " diam. " cuba bagitahu saya, kenapa menangis? " masih diam.
" Saya.. saya cuma takut tak boleh jawab esok." suara getar. Allahhu :'(
" ingat Allah. istighfar. ingat ibu abah. Awak dah study kan? InsyaAllah boleh jawab. Dah jangan menangis lagi. " masih diam.
terima kasih di atas nasihat. terima kasih di atas semangat dan kekuatan.
" jawab elok-elok. ingat Allah. semoga dapat menjawab dengan sebaiknya dan selancarnya... bla... bla.. bla..."

serius. encik tunang memang taip mesej panjang sangat sebelum diri ini berangkat ke dewan peperiksaan. Setiap hari bila jadual exam pada hari tersebut pasti ada mesej daripadanya. semangat dan dorongan tak pernah kering diberikan. egonya dan marahnya kepadaku dibuang ke tepi. biasala aku ni selalu buat dia marah. btw terima kasih sangat-sangat.

" saya mintak maaf. maafkan saya. saya tak nak semua ni effect kepada exam awak esok. kita lupakan apa yang berlaku. " ujarnya.

terima kasih kerana memahami. saya harap sangat Allah terus mengizinkan saya untuk terus menghargai awak. InsyaaAllah.

berkat usaha dan doa semua. Alhamdulillah. dean list again. 3.62. alhamdulillah. syukur.

Terima kasih Allah. syukur alhamdulillah
terima kasih ibu dan abah serta adik-adik
terima kasih encik tunang, khairil azmi bin hussin
terima kasih lecturers :
sir fazli, ustaz hamdi, sir halil, madam liza, madam shaz, madam puteri, madam mudirah, madam lizi, madam has, lans koperal yana and miss ong.
terima kasih kawan-kawan semua.

thank you very much.
tahniah jugak buat rakan-rakan semua. semester depan usaha lagi kuat okey dan doakan untuk kejayaan aku dan kawan-kawan. Assalammualaikum.

Saturday, 26 April 2014

hidup. ada suka. ada duka.


heii perasaan jangan kau mainkan hati aku.
atau KAU yang mainkan hati aku.
siapa?
kaulah.

aku cuba untuk hadir semula dalam hidup kau.
macam dulu-dulu.
tapi..
mungkin dulu-dulu. ya dulu-dulu.
sekarang dah tak ada peluang lagi untuk aku..
ahhh. serabut!

aku mintak maaf kalau aku buat kau kecik hati.
ya. aku sedia maklum kau memang kecik dan terasa hati dengan aku.
so tak ada istilah 'kalau'
tapi itu dulu-dulu kan? kan?

tak apalah. maafkan aku okey?
aku tahu kau pun ada masalah kau sendiri
aku pulak menyibuk mesej bagai.
maaf okey. aku tak ganggu kau dah pasni.

serius aku kecik hati giler bila kau layan tak layan je mesej aku
okey, positif. positif. aku tahu kau busy kerja
dan thanks sebab reply jugak mesej aku
btw aku dah maafkan kau. selamat tinggal.

aku tahu kau bahagia tanpa aku.
alhamdulillah. aku hanya akan memerhati facebook kau dari jauh.
aku tahu kau bahagia.

Thursday, 17 April 2014

cuticuticuti. . .

Assalammualaikum semua. Wah, aku dah puas ganti tidur. Maklumla hari tu exam, tidur pun tak menentu. |hahaha| Perlukah aku cakap? Okey, lupakan. Adatla tu kan orang exam. Seronoknya. Jadi tuan puteri kat rumah ni. Btw dah seminggu lebih aku kat syurga dunia ni. Alhamdulillah. Dengar berbagai cerita dari mulut keluarga. Wow, banyak perkembangan baru yang aku tak tahu. Kesian betul kat aku ni. T.T

Sejak pegang gelaran tuan puteri ni, nak apa semua ibu abah bagi. |hahaha| Seronoknya dunia. "Masturah, nak ayam uncle bob satu. Masturah nak coolblog satu. Zulaikha nak seringgit." |you, order je nak apa.| Apa-apa pun syukur alhamdulillah. Biasala tu orang baru balik ke pangkuan keluarga untuk bermanja kan. Macam tu lah. |Eh, perlukah aku cerita? Tapi korang pun mesti pernah rasakan apa yang aku rasa? Okey, kita geng!| Apa-apa pun dahulukan keluarga dulu walau apa-apa pun yang berlaku WALAUPUN ada apa-apa yang yang kita nak tapi keluarga belum tunaikan lagi. |mendalam you maksud i| -.0

Okey, tentang final exam.. Aku tak nak sentuh. Doakan yang terbaik buat aku dan kawan-kawan okey? Terima kasih banyak-banyak. Dah usaha, sekarang ni cuma berdoa dan bertawakal kepada Allah sahaja semoga Allah permudahkan segalanya. Amin. Doakan yang terbaik tau awak-awak? Thanks :)

Sepanjang cuti seminggu ni, aku cuba uji bakat yang ada pada aku. Korang nak tahu aku buat apa? Apa lagi, uji bakat mengorat anak jiran sebelah lah. |hahaha| Abaikan. Mengarut! 

nasib baik jadi :) alhamdulillah.

tak berapa nak cermin sangat agar-agar ni. hahaa

mee hong kong katanya. katanya la kan.

cubaan kali pertama dan ini hasilnya. syukur.

khas buat suhaniza. happy birthday sayangg!
Inilah yang aku maksudkan. Saja nak uji bakat. Bosan-bosan duduk rumah, better buat benda yang berfaedah kan? Seronok bila benda yang kita buat dengan bersusah payah dan akhirnya ia menjadi. Apa-apa pun 'saya budak baru belajar.' Ada banyak lagi ketidak kesempurnaannya. Berbanggalah dengan hasil usaha sendiri. Ia akan menambahkan lagi keyakinan yang ada pada diri sendiri. Kritikan orang lain sila ambil dengan hati yang terbuka, bukan hanya tahu membangkang sahaja. Selamat malam. Assalammualaikum <3

Thursday, 3 April 2014

countdown


hanya tinggal lagi dua paper. tak sabar rasanya nak countdown dua paper, satu paper dan HABIS! tak sabarnya. nak balik. nak balik. nak balik :D

paper sebentar tadi? syukur alhamdulillah. boleh ke. tak boleh ke. move on. tapi kadang-kadang tu rasa macam nak berhenti di situ sahaja. tapi kata-kata semangat dari belakang membuatkan aku kembali mengangkat wajah dan bangun. syukur. Allahhu. begitu besarnya kuasa Allah :')

red paper. kadang effect terus kat kapala otak bahawa SUSAH! bila otak kata susah, anggota lain dah tak boleh nak kata apa. otak menguasai segalanya. padahal bukan apa-apa pun dengan  red paper.

tadi. red paper again. " sayang, fakulti awak memang banyak duit nak print and photostat atas kertas berkaler." hati berdetik. hai hati, pandai sungguh kau kan.

lastly, majulah sukan untuk negara :)

Monday, 31 March 2014

meniti ke penghujung

hari ni paper ke lima untuk final exam semester tiga. Alhamdulillah. tinggal tiga paper lagi sebelum sampai ke penghujung. tadi paper building technology II. ape cerita? huhu. ceritanya.. susahnya! rasa macam jawab ekonomi semester dua dulu. ntah. aku harap, ada rezeki aku untuk subjek tu. insyaAllah. Allah tolong. kita dah usaha kan? hahaha. sedapkan hati diri sendiri. apa-apa pun aku dah berserah.

tak mo pikir-pikir dah. ada lagi tiga paper kot. untuk semester ni ada rezeki, syukur alhamdulillah. kalau tak ada, semester depan kena usaha lagi. okey. tiada apa-apa yang diharapkan untuk semester ni. tapi jangan terkejut dengan kejutan dan hadiah daripada Allah :')

mintalah. pohonlah. mengadulah. Allah sentiasa mendengar. Allahu. assalammualaikum :)

Wednesday, 19 March 2014

pengharapanku tiada penghujungnya

Ya Allah

Aku ingin membahagiakan ibu dan abahku
Dan izinkanlah juga
Untuk aku menggembirakan khairil azmi bin hussin.
Amin.

Allahhu.

# sebenarnya aku dah tahu dah nak buat apa. Buntu.
Semoga Allah membuka jalan untuk ku :')

Saturday, 15 March 2014

coretanbuatrakan-rakan


Tiga semester sudah bersama
Ap115 3a
Ya 3a
Pahit manis masam masin
Semua dilalui bersama
Tak apa
Susah sama susah
Senang sama senang
Kita kan keluarga

Oleh itu di sini, seribu keampunan di pinta
Dari aku anis khalilah bt abdul rani.
Buat anda semua :)

Aziz, afiq, sadiq, syamil, khuzairil, asyrol, faiz, zul, fizi, firdaus, Muhammad, herry, hadi, naim
Suhaniza, ain, eisya, ziela, syarqiah, fiqa, farah, fira, Diana, ashaa, wani, ecah, filzah, irah, fitrah, anna, aina

Especially, members group assignment. Sorry sebab  selalu tempik korang untuk siapkan kerja. Termarah korang. Maaf sangat-sangat.
Sorry kepada nama-nama yang tak tertaip. |huhuhu| tapi rasanya dah taip semua nama.

Tak lupa juga untuk roomates, maaf  ye..
Terlawak tak kena. Terkecik hati. Terkutuk ke. Tertak puas hati
Akhir sekali, maaf dipohon juga dari anda semua. Siapa?
Yang tengah baca ni laa.. (^_____^)

Selamat maju jaya untuk final exam march2014.
Doakan kejayaan aku dan mereka-mereka yang akan menghadapi final exam.
Doakan yang terbaik okey

Terima kasih.


exam mode.
ma'attaufiq wannajah
pertolongan dari Allah dan kemenangan yang dekat.

Monday, 3 March 2014

Hadiah Allah. Syukur.

syukur. alhamdulillah :)
tahniah juga buat mereka ;)
Alhamdullilah. Majlis anugerah dekan telah selamat dihadiri. Terima kasih Allah. Terima kasih ibu abah. Terima kasih uitm. Terima en tunang dan terima kasih kawan-kawan :)
Terima kasih juga kepada kalian semua.

Tuesday, 25 February 2014

seputih kain kafan.


zikit taubat nasuha
dengan ini, saya mengaku semua ni salah saya. salah saya. salah saya. tapi tak apa. biarkanlah semuanya. biarkan. saya tak larat dah.


selamat tinggal semuanya ;'(
all's the best.

Sunday, 23 February 2014

ingatbalik.

sodap!


pepero ni daripada filzah arinah. hee. kad dan jam cantik daripada ain, su dan ecah. Pencil case comel daripada amal! syukur!

Assalammualaikum awak-awak. Okey satu lagi cerita akan di update. Lepas ni aku tak ada dah hutang apa- apa ye? |heeee| Alhamdulillah. Aku dah selamat sampai pun kat blok cempaka 2, uitm seri iskandar. Syukur. |hahaha| Turun je dari bas.. Allah! Bahangnya 'gurun sahara' ni. Apa-apa pun, ada rahsia Allah disebalik ni semuanya. InsyaAllah. Yang paling penting, best sangat dapat balik rumah. Dapat tengok ibu abah dan adik-adik. Lagi satu dapat tengok rumah baru. |Tak boleh blah dapat tengok rumah baru konon.. Padahal baru siap foundation :P| Btw seronok sangat.  Kalau ada lagi sedikit kesedihan di hati itu, biarkanlah. Lumrah kehidupan.. Ye dak? :D

Okey, Sorry lah.. Patutnya kena update entry ni selepas dua minggu birthday aku tapi tak ada masa. Busy sangat. |Tu la orang suka tangguh kerja, macam ni lah!| Sekarang aku just nak cerita, terharu pun ada jugak. |huhuhu| Heii, budak-budak ni.. Ada- ada je yang dorang nak buat kejutan.

" Teringinnya nak makan spaghetti."
" Tak pe, nanti su buatkan kak anis ea? "
Aku tersengih. Yek jek budak nih ;P

Lepas maghrib tu, " happy belated birthday kak anis! " ~ ain dan su
" hah? " aku pulak yang terkejut beruk. |hohoho|

Yang seronoknya tu bila tengok dorang bawak makanan. Bestnya.. Lepas tu dorang bagi hadiah, aku dah dapat agak dah hadiah apa :D Alhamdulillah. Lepastu amalina a.k.a amal datang. Wah! lagi bertambah seronok. Alhamdulillah. Anugerah Allah yang tiada ternilai. Rindu terubat. Tapi aisyah a.k.a ecah tak ada, tapi tak apalah, hadiah tu dari kamu semua kan adik-adik? Ia akan disimpan dan dijaga dengan sebaiknya. InsyaAllah <3

Terima kasih Suhaniza
Terima kasih Ain
Terima kasih Amal
Terima kasih Ecah

Dua orang sudah melangkah dan meninggalkan kami untuk menuju ke arah cita-cita masing-masing, kami di sini memang tak dapat dah cari pengganti persis atau serupa kamu berdua. Memang tak dapat :')
Selamat maju jaya. 

cuti-cuti negeri perak

Kellie's Castle

mereka. teman seperjuangan

Gua Tempurung
Tadaaaa.. Orait. Assalammualaikum semua. Syukur. Dapat juga update cerita yang lebih kurang dah basi. |huhuhu| Ni raya cina punya cerita. Al maklumla, nak balik rumah time tu busy, cuti sekejap.. So nak release tension, berjalan la sekejap sekitar negeri perak. Nasib baik kawan - kawan okey. Alhamdulillah. Dapatla pergi shopping kat ipoh |shopping la sangat| lepastu pergi kellie's castle dan gua tempurung, Serius. Tak tipu. Best sangat-sangat bila dapat tengok keindahan ciptaan Allah dan bangunan bersejarah tu.

Gambar yang atas sekali tu gambar bangunan kellie's castle, rumah lama dan rumah baru kellie. Orang cakap bangunan ni berhantu tapi ntahlah.. Alhamdulillah, ktorang tak terserempak dengan apa-apa pun. Tapi serius binaan bangunan tersebut amat mengangumkan. Okey, sini nak bagitahu.. Nak masuk kellie's castle kena bayar rm5 dan nak masuk gua tempurung kena bayar... aku dah lupa tapi package yang ktorang ambik tak la adventure sangat.. So tak la mahal sangat, bawah rm10. 

Oleh itu, kepada sesiapa yang dah kat perak tu tak tahu nak berjalan ke mana, pergilah gua tempurung. Serius cantik walaupun dalam gua tu gelap. |Gelaplah sangat| Yang boleh aku katakan, gua tempurung ni lebih kurang macam gua kelam kat perlis tu tapi gua kelam tak ada tangga yang tinggi-tinggi macam batu caves tu. So kalu korang nak tahu dengan lebih terperinci, pergilah.

Terima kasih kawan-kawan :) Okey lah kot, Janji update kan? Aku hutang korang satu lagi entry.. Itu tentang kejutan birthday aku daripada adik-adik kesayangan. |dapat makan speggeti you :D| InsyaAllah. Kalau aku tak busy, aku update la ea? InsyaAllah bila dah okey-okey nanti. So sekarang aku nak tidur, esok nak balik dah. |hahahaha| Doakan yang terbaik untuk aku ye? Untuk semester tiga aku ni. Untuk kehidupan aku. InsyaAllah. Thanks awak-awak <3 Orait, jaga diri. Jaga iman. Jaga solat. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu abah. Jaga hubungan dengan orang sekeliling. Senyum aje okey. Assalammualaikum.

" Sakit tak? "
" Sakit. Tapi tak kan nak tunjuk kat orang? Kita simpan dalam hati aje okey? "

Thursday, 20 February 2014

pada awan biru ku melakar kata-kata

thanks to k.a :)
Assalammualaikum semua :) alhamdulillah. Masih lagi boleh tersenyum walaupun berat betul beban di dalam kepala :) Tak apa, Allah kan ada. Syukur! Okey. Cuti sabtu ahad kembali lagi. Nampaknya, semakin hampir sudah dengan bulan tiga. Apa ceritalah dengan semester tiga aku ni? |hahaha| Ntah. No comment (O.O)

Alhamdulillah..
Assignment estate agent beserta presentation : DONE
Assignment land use beserta presentation : DONE
Presentation CTU : DONE
Assignment statistic : DONE
Dua assignment jpam beserta exam kawat kaki : DONE

Cuma tinggal..
Assignment investment beserta presentation dan assignment building beserta presentation. Dan tidak lupa jugak pembetulan assignment CTU. Lepas settle semua ni kena concentrate pada test kedua. Lepas tu final exam. Allah. Permudahkanlah segalanya. InsyaAllah <3

~ Assalammualaikum negeri jelapang padi. Aku harap, kepulangan aku ke pangkuan keluarga esok akan dapat meringankan beban di hati dan di kepala. InsyaAllah. Sekejap je balik tapi ia memberi makna yang amat besar untuk diriku ;')

Friday, 14 February 2014

investment test.

Stress aku. Itu je yang boleh aku luahkan dan katakan. Ahh. Di mana silapnya? Ya. Silap aku sendirinya. First kira, confident kot.. Lepastu gone. Hurmm. Apakah?

Cuak bila lecturer duduk depan aku. Terasa macam dia tengok je jawapan yang aku tulis. Padahal, dia tak tengok pun. Mungkin dia tak tengok. Mungkin dia tengok. Mungkin dia tak tengok. Ntah.

Soalan kira-kira satu je kot tapi sampai dua kali aku mengira. Jadi tak confident. Aku asyik mengira benda yang sama, sampai boleh hafal soalan. Satu lagi soalan essay.

Balik test, naik atas katil bertemankan note book, pensel picit, calculator dan pemadam, aku kira balik soalan test tadi. Yes! i get it. Jawapan yang aku yakini betul. InsyaAllah.

TAPI. MASALAHNYA.

Dekat kertas jawapan test tadi aku jawab lain. Kalau yang betul pun cuma sipi-sipi. Ya Allah, idea dekat otak ketika test tak boleh fikir selogiknya. Kesian lecturer yang mengajar.

" sir, saya faham apa yang sir ajar. Serius. Saya tak tipu tetapi bila darah gerumuh saya datang, spoil semuanya. Sir mesti perasan saya asyik buat graf yang sama je. Maafkan saya sir. Sir mengajar memang dah terbaik cuma silap saya kerana mengecewakan sir."

Kenapakah? Ada lah tu aku buat silap dengan Allah, ibu abah atau orang sekeliling. Maafkan aku :'(

Tapi aku susah hati dan sedih sebab test semester ni betul-betul tak memberangsangkan untuk diri aku. Aku kecundang. Kecundang.

Final exam. Bagaimanakah? Aku harap, ada sinar dan pentunjuk untuk aku mencari jalan kejayaan. Amin. La tahzan.

Allah....makin Allah syg..mkin dihulurkn ujian..moga tabah

Sunday, 9 February 2014

New image! yeke?



Alhamdulillah! Yeeehoooo! spec baru you!
Tapi bukan den yang punyalah tapi
encik tunang punya :D

P/S : Banyak benda yang aku nak update tapi tak ada masa la. Nantilah! Assalammualaikum :)

Wednesday, 22 January 2014

sweetmacamgula-gulakapas :)

comel kan? :)
Alhamdulillah. Ingat jugak adik-adik ni walaupun lambat bagi kad-kad cute ni. Sweet je :) Terima kasih untuk semuanya adik-adik sayang. Ni yang nak sayang lebih ni (^_________^)
Seriously, comel gler!!

Alhamdulillah. 
Every time.
Every way. 
Every second. 
Every situation. 
Every moment. 
Even every day. 
Syukur!

Jadikanlah ukhuwah seindah pelangi. 
Sesegar daun-daun yang menghijau. 
Sucikan hati seputih salju.

From : Kak Anis :)

cuma ujian.


4.51pm : Saya rasa tak sedap hatilah. Rasa macam nak nangis je.
4.56pm : Pergi solat eh? Cari ketenangan.

~ Aku hanya diam. Tak lama lepas tu aku tertidur. Terlupa seketika masalah.

5.13pm : Alat keluli berdering meminta untuk diangkat. Terkejut. Terjaga dari tidur. Deringan mati. Ahhhh!
               Masih menunggu, mana tahu pemanggil akan buat panggilan semula. Aku hampa. Pantas jari mula                  mendail nombor pemanggil tadi.

5.17pm : Pergi mana? kenapa saya call tak dapat?
               Mana saya tahu.
               Masalah line lagi la tu?
               Mungkin.
               Dah solat?
               Belum.
               Kenapa tak solat lagi? Kan saya dah suruh tadi?

~ Aku hanya diam.

Kenapa tadi awak call saya?
Dah. Pergi solat. Nanti saya bagitahu.

~ Lepas solat aku tunggu panggilan dari 'dia' tetapi masih hampa.

7.10pm : Ya Allah. Maaf, Letihnya la. Nak call balik tadi lepas awak solat.. tertidur lak.
7.18pm : :) Tak pelah. Awak letih.

7.37pm : ~ Selepas solat magrib alat keluli itu kembali berdering. 3 kali. Aku biarkan sahaja kerana aku masih bersama kekasih abadi. Tak lama lepas tu, ia kembali berdering.

8.02pm : Kenapa tak angkat tadi? Pergi mana? Buat apa?
               :)
               Luahkanlah apa terpendam di hati awak. Awak tak nak kongsi dengan saya? Luahkanlah. Kenapa                sedih sangat? Ada masalah apa? Ceritalah.
               Saya. Saya. Saya :')

# Terima kasih kerana meminjamkan telinga untuk mendengar. Terima kasih kerana meminjamkan hati untuk memahami. Terima kasih meminjamkan minda untuk beri pendapat dan kekuatan. Terima kasih. Alhamdulillah. Selamat malam.

-Khairil Azmi bin Hussin-
Allah beri ketenangan melalui dia. Alhamdulillah. 

Sunday, 19 January 2014

terjun ohh terjun

Tadi punya cerita. Tengok gambar je lah ye? Dah malam-malam ni malas pulak nak menaip. Lepas ni gerenti tak ada dah masa nak berblog semua. Memang tak dak pasai lah! |hahaha|

Pun Boleh!

Nampak ke? Ni teknik nak turunkan mangsa dari atas.

sebelah kiri jaga brek. sebelah kanan pemandu. Pastikan seimbang, kalau tak pengusung mangsa boleh terbalik!


Spiderwomen. Hebat koperal! ~ Perempuan!


Menyempat lagi!
# Bagi dan tunjuk gambar pun kecik. Macam tak bagi tengok je? |Huhuhu| Bukan apa, niat di hati nak berkongsi tapi privacy orang kena jaga jugak kan? Sekian. Assalamualaikum :) 

duapuluhdua

selamat hari lahir aniskhalilahbtabdulrani <3

Assalammualaikum semua, korang tahu tak tanggal enam belas haribulan hari tu genaplah umur aku dua puluh dua tahun? Tak tahu? Okey fine! Officially okey, dua puluh dua tahun. |Eleh, jeleslah tu umur kite sama dengan dia :P| Tapi apa-apa pun, alhamdulillah, Allah masih beri peluang lagi kepada aku sampai ke saat ini untuk merasai kurniaan dan nikmatNya. Syukur. Kalau aku tak tahu nak bersyukur lagi, tak tahulah nak cakap apa. Jangan angkuh dan sombong sangat Anis oii sebab ini hanya pinjaman semata-mata. Bukan kau punya! :')

Okey lah 16 Januari 2014, tak ada apa-apa yang berlaku. Tiada tepung, tiada telur, tiada air sabun. Alhamdulillah. |Kau ingat kau boleh lepas?| Malam tu dalam pukul 12 tengah malam untuk ke tarikh keramat, mestilah orang yang istimewa wish dulu. |dua mesej you, FULL| |hahaha| Thanks a lot, terharu gler. Menitik jugak air mata. <3 Lepas tu Ainis call dan disertai mesej yang panjang berjela-jela daripada intan. |Ciss! ang recycle balik mesej aku wish kat ang!| Btw thanks sahabat yang ku sayangi. Malam tu konon-kononya nak tidur awal lah, sekali ada benda aku kena beres untuk kelas land use keesokkan harinya. So stay je lah. Aku bukan apa, takut kena tabur bedak lagi dengan si saidatul tu. Tahun lepas aku dah kena. |Heii budak kecik ni suka betul membazir!| -.-"

Keesokkan harinya, adik-adik dan ibu serta family tercinta mula wish. Terima kasih sangat-sangat. Terharu lagi. Menangis lagi. |hahaha. Tipu je!| Masturah janji nak bagi hadiah. Ni tak sabar ni nak balik rumah. |hahaha| Apa lah yang makcik tu nak bagi kan. Apa-apa pun terima kasih untuk semuanya. Terima kasih untuk segalanya. Syukur. Alhamdulillah! (-_____^)

Terima kasih jugak kepada kawan-kawan tak kira yang kat kelas, kat muka buku, kat mana-manalah yang wish tu. Happy birthday kak anis! Sanah helwah kak anis! Selamat hari lahir kak anis! |Hahaha| Comel pulak ye adik-adik wish kat kelas! Nampak sangat aku semakin tua. Terima kasih untuk hadiah. Terima kasih sebab bocorkan rahsia, tak pasal-pasal kena baca akta. Terima kasih atas doa dan tak lupa jugak kepada pemberi ucapan yang terakhir, fana. Sengaja kan? :)

ucapan yang selalunya :
 1.Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki.
 2.Semoga dapat dekan untuk semester ni dan semester akan-akan datang. 
 3.Semoga dapat anugerah naib canselor. 
 4.Semoga kawin cepat dan jangan lupa jemput. 

Tak boleh blah yang no 4 tu ha. Paling banyak pulak tu orang wish. |Nak mengena kan aku ke apa? |hahaha| Apa-apa pun thanks. Doakanlah ye. InsyaAllah. Tak akan lupanya untuk menjemput kalian semua bila tiba masanya nanti. InsyaAllah ;)

Intan. Anis. Nora. 
Terima kasih di atas kejutan ini. Terima kasih kepada Alia Najihah dan rakan-rakan yang lain sebab masak sedap-sedap malam tu. |hahaha| Terima kasih kepada cik sponsor kek. Dan terima kasih sebab bagi salji tepung jagung kat aku! |aku ingat tak kena dah, rupa-rupanya... Lagi teruk kot!| Wehh, membazir kot. Boleh buat kueh tau tepung tu. |hohoho| :D

Okeylah, Lastly.. Selamat hari lahir Anis! Semoga panjang umur dan sentiasa dimurahkan rezeki. InsyaAllah. Semoga berjaya di dunia dan di akhirat. Jadi hamba yang sentiasa taat kepada Pencipta. Jadi anak yang baik dan solehah untuk ibu dan abah. Amin! Dan ingat umur anda semakin hampir dah dengan kematian. So amalan mcam mana? Dah cukup ke untuk dibawa pergi? Sekian. Assalammualaikum :)
Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png