Amazin' Ramadan Special - Celebrate heriatge flavours with a modern & healthy twist!

Friday, 27 November 2015

semuanya tentang internship I !

semuanya bermula di sini!

Tanggal 8 Jun 2015, untuk kali keduanya aku praktikal untuk course penilaian cuma bezanya sebelum ni aku praktikal di Jabatan Penilaian dan Perkhidmatan Harta dan ia di bawah kerajaan. So untuk diploma ni, aku cabar diri aku ke swasta. Kat JPPH dah rasa, so macam mana pulak bila kerja di bawah swasta ni. Aku akan cuba yang terbaik. Bismillahirahmanirahhim :)

Untuk hari pertama di Rahim & Co Sungai Petani, Kedah. Aku di perkenalkan dengan staff staff dan paling gerun bila bos panggil masuk bilik bagi sesi memperkenalkan diri. Nasiblah bukan aku sorang praktikal kat situ. Intan ada sekali, so hilangla rasa kekok tu. Alhamdulillah, bos okey.. Dan staff pun okey :) Lepastu dapat admin pun sama baya. Memang ngam habis lah. Okey di Sungai Petani, aku di letakkan di bawah miss syafinaz, aku paggil kak pinat ja. |huuu| Pada mulanya, kak pinat ni agak pendiam tapi dah lama lama kenal, cik valuer ni okey je. Tak lokek langsung dengan pengalaman yang beliau ada. So dari situ aku banyak tanya tentang valuation report, actually tak ada la banyak mana pun aku tanya |hahaha| Minggu pertama tu, aku banyak baca report sahaja. Dengan mengkaji report. Ceh, mengkaji! tak boleh blah ayat. aku tahu lah yang company valuation swasta ni banyak buat purposes untuk financing dan auction. Kalau JPPH banyak buat kes duty stamp, pengambilan balik tanah, real property gain tax ;)

Contoh, untuk financing.. Katakan bakal pembeli ni nak beli rumah, pihak bank akan lantik valuer dari swasta untuk buat penilaian ke atas rumah yang bakal dibeli. Valuer yang dilantik ni akan melawat periksa rumah tersebut dan akan membuat penilaian berdasarkan nilai pasaran. Apabila nilaian sudah ditetapkan, barulah bank boleh bagi pinjaman. Penilaian juga dilakukan untuk confirm kan betul atau tidak jumlah loan yang diminta oleh bakal pembeli, sama ada ia sama jumlah atau tidak dengan property yang bakal dibeli. Bab pinjaman ni, kadang bank bukan bagi pinjam full pun dari harga rumah. 70%, 80% dari harga rumah je kot kalau nak dapat pinjam pun, yang selebihnya usaha sendiri dan lainlah kalau orang tu kerja kerajaan, loan ni mudah sikit :) Tapi bab nak membeli ni mesti atas geran tu bersihla tanpa apa apa bebanan, kalau tidak, transaction memang tak smooth lah. |fulamakk weh, kalau salah penerangan aku ~ malu. hahaha| :D

Untuk kes auction, takut sikit. Mana taknya.. Kita buat lawat periksa rumah yang bakal dilelong. Siapa tak marah. Nak ukur bagai. Silap hari bulan tuan rumah sedia parang. Miss valuer ajar, untuk rumah lelong, kita panggil tuan rumah tiga kali sahaja. Kalau dia tak nak bukak pintu, itu dia punya pasal. Lepastu inspect property dari luar je. Then amik gambar, Untuk kes auction ni pun, bank akan lantik valuer swasta untuk buat penilaian. Valuer akan kira forced sale value aka nilaian paksa la. Yela sebab rumah dah kena lelong. So harga rumah akan jadi rendah dari harga asal. Btw rumah lelong ni untung tau kalau beli. Aku pun ada tanam angan angan nak beli rumah lelong. Janji ada cash dalam tangan. Tak semestinya rumah lelong tu berhantu. Adoiii @.@

Seronok kerja penilaian ni tapi hati kena sado sikitla sebab kadang kena marah atau maki dengan tuan rumah, biasala orang tak puas hati. Dan tu belum kena lawat periksa ladang lagi tu. Haa.. Lagi mencabar. Perempuan inspect ladang. Bahayaa dong! Kalau kena tang qerja.. Kena p jugak cheq oii. Ingat apa! Btw hari tu, aku ikut miss valuer inspect tanah pertanian kat padang golf. Tanah bercantum, nak cari lot dia macam payah sikit. Tanah kat tengah tengah pulak tu. So dia ada kiraan untuk tahu kedudukan tanah tu. Bulan puasa beb. Pukul 10 dah haus. Dugaan betul. Inspection yang tu paling aku ingat. Alhamdulillah ada dayah, student internship dari UTM. Dia teror lagi dari aku |hohoho| Cekap! :)

Selain pergi inspection, aku tolong dila aka admin rahim & co sungai petani register case ke, key in data masuk system dan banyak lagi la. Dari duduk macam batu bersurat tu kan, better tolong dia. Rasa cepat je masa berjalan kalau duk buat kerja tu. Aku ada jugak buat property management.. Tolong property manager cari condominium kat Penang. Biasalah condo dekat Penang, hebat hebat belaka. Mungkin beliau nak manage kot condo tu. Yang paling best, tolong valuer buat title search la kat land office |hahaha| Satu title search RM30 ye. Tak pun pergi Majlis Perbandaran Sungai Petani untuk amik resit cukai pintu. Cukai pintu ni berguna untuk confirm kan alamat property. Nanti pergi inspection, tak ada lah tersalah property. Kadang kerja sebagai internship student ni, tolong valuer buat kiraan sekaki persegi tanah tu berapa RM? Just estimate je kiraan tu. Estimate pun kena pastikan masuk akal deh! Harga mahal tapi lokasi kat pedalaman, tak masuk akal. Tak boleh jugak tu -.-"

Empat minggu jugak aku kat sungai petani sebelum kena transfer ke alor setar. Sedih beb bila kena transfer tu. Hati tak nak pun pergi tapi bila fikir yang kita nak belajar, so berkorban la sikit. Time internship kat alor setar, memang aku berkorban habis. Dari segi tenaga, air liur, air muka, malu, yang paling penting.. Aku korbankan kulit aku |hahaha| Sebab tu time kenduri masturah, sekeping gambar pun aku tak ada. Tapi aku tak kesah pun sebab aku puas buat rating ni, aku belajar banyak benda. Dan ni last la aku buat kes rating. Pro harta manjung nak cari orang untuk buat kes rating, aku surrender dulu la |hahahaha| So sesiapa yang berminat tu, boleh la try -.o

6 July 2015, aku mula praktikal di Rahim & Co Alor Setar. Sekelip mata semua berubah. Aku rasa macam baru masuk praktikal balik |huhuhu| btw hari pertama, bukan kat office tapi dekat site. Dah mula inspect rumah orang, kes rating kan aka cukai pintu. Macam tu la kerjanya. Bulan puasa weh! Memang penat. Nak mengadu kat siapa, KA lah selalu jadi mangsa. Kesian. Btw terima kasih :) Panjang lagi nak cerita tentang kes rating ni, nanti aku sambung dalam entry seterusnya ~ semuanya tentang internship II ! 0.0

Kita jumpa lagi. InsyaAllah. Jaga hubungan dengan Allah. Jaga hubungan dengan ibu bapa. Jaga hubungan dengan orang sekeliling. Mudah mudahan tenang hidup tu. Moga moga Allah redha kehidupan tu. Assalammualaikum :D


File yang akan di bawa ketika inspection. Lagi satu laser sebab nak tembak ukuran property untuk dapatkan keluasan.




Tuesday, 24 November 2015

He Call Me PRINCESS (^_____-)



Atas dasar hubungan kekeluargaan, kita berdua kembali rapat. Kau pernah kata, kita rapat macam belangkas. Lantas, kau bagi aku gambar dua ekor belangkas. Aku tersengih. Dalam hati, melampau betul.

Aku pun tak sedar bila hubungan tu semakin rapat. Kau sedar? Aku pasti kau pun tak sedar. Dalam masa yang sama, kau la bodyguard aku. Jadi mata, kaki, tangan aku senang cerita. Kadang orang tengah mark aku, aku tak nampak. kau nampak. Tu istimewanya kau!

Kau pernah berjanji nak kahwin lepas aku kahwin. Serius je dia ni.

Bila keserasian itu ada, kita mula keluar. Kau bawak aku pusing pusing satu negeri tu. Aku terharu dengan pengorbanan kau untuk aku. Aku rasa kau dah korbankan satu hari cuti kau buat aku. Terima kasih.

Kau bawak aku pergi tiga tempat. Tempat satu. Tempat dua dan Tempat tiga. Aku ingat kau nak bawak aku pergi tempat dekat dekat je sebab dalam perjanjian, jalan dalam negeri yang sama. Bila aku tanya nak ke mana? Kau kata, kita jalan je. Sampai aku terkejut nampak signboard negeri sempadan. Gila!

Dalam perjalanan, kau cerita kau. Aku cerita aku. Kita semakin mengenali. Banyak mulut kau ek. Aku terhibur. Lepastu, kita makan, kita solat dan sambung lagi perjalanan. Jalan mencari ketenangan. Tenang melihat ciptaan Allah.

Terima kasih untuk semua memori

Kau bawak aku lalu depan kolej kau. Galak betul mata aku tengok kolej kau sebab aku minat gila dengan pekerjaan kau sekarang. Aku bangga dengan kau. Kau suka tengok helicopter kan? Now helicopter depan mata kau. Selamat berkhidmat. Kau bayang je aku tengah tabik hormat kat kau.

Serius. Aku sayang dengan hubungan yang kita ada sekarang. Aku tak nak ia terputus lagi tapi andai kau relakan, aku terpaksa. Biar darah yang mengalir dalam tubuh kau menjadi bukti hubungan kekeluargaan yang kita ada. Darah yang mengalir dah sama tapi aku tak pasti kau rasa atau tak apa yang aku rasa.

Aku tak jamin macam mana pengakhiran hubungan ni. Terputus macam tu je atau ada la khabar berita. Aku tunggu.

Tapi kau macam dah berubah. Aku tak kesah kalau kau nak jaga perasaan dia berbanding darah daging kau sendiri. Tapi jangan buat aku macam batu bersurat. Pertanyaan aku, kau tiup macam angin dekat kuala perlis. Kau ingat aku tak ada perasaan.

Bila aku mintak untuk menoktahkan semuanya, kau kata aku merapu. Kau nak macam mana sebenarnya? Kau nak jaga perasaan aku kan. Aku rasa better kau jaga perasaan dia.

Aku pernah buat keputusan untuk terus senyap tapi apakah daya aku, kau hargai aku. Kau banyak bantu aku. Tak kan aku nak terus tinggal macam tu.

Aku hargai kau
Aku sayang kau
Aku tak kan lupakan kau
Aku janji

Dan tolong rendahkan ego kau untuk ucap kata maaf. Dah lama aku tunggu. Tak kan aku je mintak maaf ~ no problem princess

Suatu hati nanti kalau aku pergi, bermakna aku nak kau bahagia tanpa fikirkan aku lagi. Hadirnya aku hanya seketika cuma untuk menduga. Mungkin. 

Kita satu keluarga, pasti kita akan berjumpa lagi dan bila kita jumpa ketika itu, pasti kita akan tersenyum sama sama apabila teringat kisah ini.

* idea dari langit maka terhasil lah nukilan ini. HAHAHA. Boleh buat novel ni. InsyaAllah.

selamat berbahagia.


Selamat Pengantin Baru. Welcome to our cute family ~ khairul azwan

Jodoh pertemuan, ajal maut.. Kau tahu? Aku pun tak tahu. Ha.. Ni adik aku langkah bendul aku dulu. |hohoho| Btw aku dah lama redha. Okey okey, Assalammualaikum semua. Harap sihat la hendaknya. Aku ni alhamdulillah. Bertambah tambah sihat okey. KA duk kata pipi makin tembam, okey fine.. Memang pun. Nanti pandai pandai la cover pipi pakai tudung. Mana tak tembamnya, duduk rumah, happy kot. Dulu duduk alor setar susah hati. Makan pun kena catu |tipu sangat, makan drive thru je weh| Tak tahu nak cakap macam mana, biarla pipi ni naik dengan jayanya ;)


Alhamdulillah, Masturah & Azwan dah sah sebagai suami isteri kira kira tiga bulan lepas. Syukur. This couple is halal. Baby? InsyaAllah.. Coming soon deh. Tunggu |hehehe| So dengan ini aku dah ada adik ipar. Syukur lagi sekali sebab adik ipar aku ni senang ngam. okey fine ` kak anis ye. First memang kekok.. Lama lama biasa dah. Allah dah kata, Dia akan permudahkan segalanya. Mula mula tu aku duk bebel jugak tentang aurat, sebab duduk serumah ngan adik ipar. Aku susah. Biasala, siapa tak kenal aku.. Membebel je. Dan syukurla si wan ni jenis mudah. Dia akan suruh masturah aka isteri kesayangan dia jadi spy dulu, tengok aku dan zulaikha dah tutup aurat ke belum.. Baru dia keluar dari bilik. See. Allah permudahkan? Aku dah kataaa..


Okey, berbalik kepada majlis mas dan azwan.. Mereka nikah 21 Ogos 2015. Save the date beb. Dan majlis 29 Ogos 2015. Dalam bulan ogos ni, aku memang busy giler. Kalah bride to be wehh. Serius. Dengan kenduri nabilah pun bulan ogos. Birthday KA dan syuaqi pun bulan ogos. Kes rating dekat office ditambah dengan ot. Hantaran mas dan wan, aku kena settle. Time majlis, photobooth pun aku kena settle. Adoiii. memang rasa nak marah sebab tension. Sebab itu ini aku. Tapi jangan risau, Allah ada.. Aku dapat selesaikannya satu persatu. Dengan tenang setenanganya. Majlis akad nikah serta resepsi mas dan azwan berjalan dengan selancarnya. Aku pun dapat cuti hari sabtu tu, supervisor yang baik hati tu bagi cuti. So yang tinggal kat office tu bertungkus lumus siapkan bahagian aku. Thanks kawan kawan ;) Dengan korang, aku dapat belajar apa itu erti persahabatan dan apa itu erti keikhlasan. Makin kecik team kita, makin aku mengenali korang, sorang sorang tau. Rindu wehh kita yang dulu dulu :) apa apa pun, semoga korang berjaya dalam apa apa bidang yang korang ceburi [md nor-safwan-fatin-intan] dan tak lupa jugak untuk shira. Terima kasih untuk semuanya :')


Time resepsi adik aku, alhamdulillah.. Ramai giler orang datang. Yang excited nya.. Hadiah dia pun berlambak |hahaha| tu yang paling paling aku suka. Orang kata, rezeki dia. Makanan pun banyak tau. Rugi KA dan family tak datang |huhuhu| ~ penat kite tunggu tau, sampai petang pulak tu. Kenduri haritu, fatin, intan dan shira.. sempat lagi datang tau. Lepastu balik office, sambung ot. |huhu| Ema pun datang. Dan siapa ek lagi datang.. Maafla kalau tak tersebut nama. Terima kasih sebab datang. Biasala, busy. Sampai sepupu kesayangan aku sampai pun still aku tak tukar lagi baju. Aku tersengih. Dia pun tersengih |hahaha| Dahla penipu kata tak dapat balik. Macam rasa nak bagi sejibik je @.@


Dan time majlis mempelai dua merpati sejoli ni la, hubungan aku dengan sepupu yang ni bertaut kembali menjadi rapat. Dulu zaman sekolah memang rapat sebab selalu mesej, lepastu habis sekolah.. Ntah. kitaorang terpisah. Salah siapa? Aku pun tak tahu. Rapat bukan sebab satu sekolah, aku sekolah kat selatan.. Dia kat utara. Jauh. Aku pun tak tanya kenapa terputus. Padahal dia kata no telefon aku memang dah dalam kepala dia, Aku pun tak berani nak korek sangat sebab dia ni, rahsia dia macam rahsia negara 0.0"


Pengantin lelaki sampai dalam pukul 2.40 petang macam tu la. Aku teman pengantin perempuam bertemu pengantin lelaki di persimpangan cinta. ~ cewahhh. Lepastu aku lari. Nasib ada mak ngah, seikhlas hati nak jadi pengapit masturah. Syukur. Aku terlepas. Sampai je pasangan pengantin depan rumah, bunyi mercun. Memang meriah. Kelihatan wajah adik kesayangan aku ni tersenyum bahagia disamping hero hatinya :) Lepas pasangan pengantin selesai makan, dorang sibuk nak pergi bergambar. Okey, fine. Pergilah. Aku ambik kesempatan merayap kat belakang rumah, berborak dengan sepupu. Diorang duk basuh pinggan, aku tolong tengok je :)


Thanks Qilah dan Zulaikha sebab banyak membantu dalam menyiapkan photobooth aku tuh. Idea jatuh dari langit kot. Malam tu, otak aku memang kosong, tak tahu nak design macam mana. Pagi tu, korek korek langsir lama puan ibu, nasib jumpa. Langsir tu dijadikan latar. Memang simple but nice. Okey, angkat bakul sendirik :p


Dengan ini, aku.. anis khalilah wakil bagi pihak keluarga dan kedua dua pengantin nak mengucapkan ribuan terima kasih kepada semua yang membantu menjayakan hari bahagia anis masturah & khairul azwan serta terima kasih daun keladi juga kerana sudi datang untuk meraikan bahtera kasih mereka berdua. Ribuan terima kasih diucapkan. 


Cukupla tu bebelan untuk majlis masturah & azwan. Yang penting aku dah tunai janji nak cerita tentang perkahwinan dia. Kan? Okey.. Dah la tu. Jangan ungkit ungkit lagi deh. Jaga hubungan dengan Allah okey. Jaga hubungan dengan ibu abah dan orang sekeliling. Assalammualaikum :*


Monday, 16 November 2015

kalau itu takdirnya . . .

Image result for release balloon


Alhamdulillah selesai part 6 for diploma of estate management

Praktikal pun selesai

Result pun selesai

Syukur 4flat

Dan

Allah izinkan untuk dapat anc (vice chancellor award)

Terima kasih untuk semuanya :)

i love you :*
Terima kasih kerana sudi singgah blog antara aku dan kau. Jumpa lagi :)
 
 photo an15_zps6q1sivad.png